Doi Căpitani sau drumul de la corporatist la patron de pensiune în Delta Dunării

Doi Căpitani sau drumul de la corporatist la patron de pensiune în Delta Dunării

Denisa Denisa 23 decembrie 2024 Delta Dunarii, Vacanta

Cristina IANCU

Pentru mulți dintre noi Delta Dunării înseamnă doar o destinație de vacanță. Există mulți împătimiți a acestor locuri, care au lăsat deoparte viața de oraș și s-au mutat cu totul în Deltă. Au renunțat la joburi, la cariere bine plătite în multinaționale și au început o afacere în cel mai nou tărâm al României.
Un astfel de om este Denisa Mocanu, o mână de femeie, cu trup de adolescentă, care conduce una dintre cele mai spectaculoase pensiuni din Delta Dunării.

Pe Denisa o găsiți la Crișan, la Doi Căpitani. S-a transformat dintr-o corporatistă, angajată a trustului Pro TV în epoca de glorie a acestuia, într-o patroană de pensiune care trebuie să facă totul pentru ca turiștii să revină cu drag.

Povestea Pensiunii Doi Căpitani începe undeva în urmă cu vreo 20 de ani, când Răzvan, soțul Denisei, s-a îndrăgostit de Crișan și a decis să cumpere un teren și să înceapă construcția unei mici pensiuni.  Denisa era redactor-traducător de film la Pro TV, iar în paralel avea o firmă de traduceri autorizate. În 2009, când era în concediu de creștere a băiețelului lor, Vladimir, a început să vină la Crișan pentru a-si ajuta soțul. Își lua cei doi copii, pe Maia si pe Vladi, și venea să lucreze efectiv la visul familiei lor. Aveau rate foarte mari, iar investiția nu putea fi amortizată decât dacă unul dintre ei stătea efectiv în Deltă pentru a supraveghea direct lucrurile.

„Era ciudat. Nu îmi plăcea nimic aici, mi se părea că muncesc degeaba, iar la început nu înțelegeam mai nimic din ce era în jurul meu. Imi iubeam mult jobul, dar am realizat că trebuie să mă implic în afacerea construită cu multă trudă de Răzvan, pentru că nimeni nu se putea ocupa de pensiune mai bine decât unul dintre noi”, povestește Denisa.

„ Am fost frustrată la început pentru că trebuia să renunț la jobul pe care îl iubeam și să mă implic activ într-un domeniul pe care nu îl cunoșteam. Veneam plângând la Crișan și nu îi înțelegeam pe prietenii care mă invidiau pentru locul de basm în care trăiam”, continuă patroana de la Doi Căpitani, care recunoaște că acum nu ar putea trăi fără pensiunea sa.

Secretul succesului: organizarea impecabilă

Iar în Deltă, viața nu este la fel ca în alt colț al României. Aici este o continuă provocare. Permanent trebuie să fii cu un pas înainte, pentru că în Deltă nu ai voie să ți se termine stocurile. Si nu vorbim doar despre alimente. Permanent trebuie să ai produse de igienă, spre exemplu. Gel de duș, săpun, detergenți, etc. Dacă se termină ai o problemă, pentru că la magazinul din sat nu găsești mare lucru. Trebuie să fii atent și cu alimentele.

„Legume producem în curtea noastră
, pește avem de la pescarii din zonă, ouă găsim în sat, dar nu întotdeauna suficiente. Dar pentru restul apelăm fie la cei câțiva retaileri care aduc marfă și în Crișan sau avem la Tulcea un domn care ne ajută. Îi trimit lista cu ce am urgentă nevoie, iar dânsul ne pune comanda la prima barcă spre Crișan. Dar asta înseamnă câteva ore sau chiar o zi. Ca să reziști aici trebuie să fii foarte, foarte organizat”, mai aflăm de la Denisa Mocanu.

Din păcate, turismul este un domeniu imprevizibil, iar peste Deltă, după pandemia de Coronavirus, a venit și criza războiului din Ucraina.

Știrile alarmiste despre drone, bombardamente, războiul de la granița cu Delta Dunării ne afectează teribil. Oamenii nu cred că Delta este o destinație sigură si preferă să plece fie în alte țări, fie în stațiunile de pe Litoral. 2022 a fost un an dezastruos pentru turism, în 2023 a continuat trendul, iar în 2024 semnele sunt aceleași. Oamenii se gândesc mai puțin la vacanțe, elimină cheltuielile care nu sunt absolut necesare, iar acest trend ne afectează în primul rând pe noi, micii antreprenori din turism”, ne mai povestește interlocutoarea noastră.

Dar din 2009, de când face turism în Delta Dunării, Denisa Mocanu a învățat să se bucure de partea frumoasă a acestui domeniu. De oamenii de calitate care îi calcă pragul pensiunii și care revin permanent la Doi Căpitani, de zona spectaculoasă, de natură, de faptul că a construit afacerea de la zero și tot ce este acolo reprezintă conceptul ei și al soțului său. Iar de aici își ia energia de a merge mai departe, își ia curajul de a nu renunța.

Iar Doi Căpitani a devenit una dintre cele mai cochete pensiuni din Deltă, are cea mai frumoasă piscină, se laudă atât cu o bucătărie pescărească senzațională, dar și cu duplexuri spațioase, construite pe două niveluri.

Timp pentru frumos

Tușa de unicitate a Pensiunii Doi Căpitani o reprezintă și tabăra de pictură organizată anual de Denisa. Cinci ediții a reușit să organizeze până acum, ediții la care au fost invitați artiști valoroși din România și nu numai. Artiști vin la Crișan și creează lucrări inspirate de Delta Dunării, iar la finalul evenimentului picturile rămân gazdelor de la Doi Căpitani. Asa se face că, atât în spațiile  comune (holuri, restaurante), dar și în camere veți găsi lucrări originale, extraordinar de frumoase, menite să îți bucure ochiul.

Printre artiștii prezenți la edițiile taberei de pictură se află Sanda Buțiu, Gheorghe Coman, Cela și Costin Neamțu, Mihai Șerbănescu, Carmen Văideanu, Ecaterina Bălănescu, Aurelian Broască, Florin Ghergu, Alina Manole, Adrian Podoleanu, Claudiu Presecan, Stela Filip, Galina Vieru, George Păunescu, Sergiu Moise, Rareş Kerekes, Radu Goia, Eugenia Botezatu sau Ammar Alnahhas. Iar toți cei care au participat au cuvinte extrem de frumoase despre gazda lor, lăudând-o permanent pentru grijă, pentru organizare, pentru condițiile oferite. Pentru că nu e ușor lucru să asiguri cazare, masă, plimbări în Delta Dunării, dar și materiale pentru pictură artiștilor.  Implică fonduri substanțiale, dar rezultatele celor cinci ediții ale  taberei le veți vedea cu ochii dv. când veți merge la Doi Căpitani.

Și vă mai spunem ceva, în final. Pensiunea Denisei și a lui Răzvan Mocanu este cea pe care senzaționala pianistă Ioana Maria Lupașcu, plecată mult prea devreme dintre noi, a adorat-o efectiv…